dissabte, 2 d’octubre del 2010

Aurores polars

Prenent ja com a introducció l’entrada anterior sobre les tempestes solars, m’agradaria dedicar aquesta entrada a l’increïble fenomen visual que produeixen aquestes tempestes, les aurores polars.
Les aurores són fenòmens lluminosos que apareixen essencialment a les regions polars, nord i sud. Les aurores en l’hemisferi nord s’anomenen aurores boreals i les aurores en l’hemisferi sud s’anomenen aurores australs.
Com ja vam comentar, les aurores són produïdes a conseqüència de l’impacte de les partícules del vent solar amb el camp magnètic de la Terra. Tot i això, les aurores no són exclusives de la Terra, sinó que també succeeixen en altres planetes com Júpiter, Saturn, Mart i Venus.
Segurament os preguntareu, i com produeixen aquesta llum?
Per començar, quan les tempestes solars impacten contra el camp magnètic de la terra, és produeix una radiació que provoca que els electrons i protons que provenen d’aquesta radiació siguin desviats per el camp magnètic. Quan aquests electrons i protons xoquin amb els àtoms d’aire de l’atmosfera del planeta (principalment oxigen i nitrogen), entraran en col·lisió, provocant així la ionització de les partícules. Quan es produeix l’ionització, els electrons crearan un efecte dominó, provocant l’ionització dels altres àtoms. L’ionització provocarà l’excitació de les partícules i així aconseguiran provocar llum.
El color de la llum de les aurores variaran segons la altitud on es produeixin, és a dir, segons la potència de la tempesta solar. Al voltant de 200km d’altitud es produirà el comú color verd de les aurores. A 100km d’altitud (quan la tempesta es forta) es produirà un color vermell fosc. De totes maneres, si poden diferenciar altres tipus de color.
Les fortes tempestes solars poden provocar aurores visibles fora de les zones habituals. L’activitat de les aurores polars és major en la tardor i la primavera, durant la hora prèvia a la mitjanit (horari local).
Actualment també existeix la possibilitat de crear aurores artificials. Aquest fenomen va estar demostrar el 9 de juliol del 1962 per EUA. Aquestes aurores són formades per explosions nuclears produïdes en les capes altes de l’atmosfera (al voltant de 400km).
Aquí os deixo una galeria d’imatges:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada